Translate

2017. október 8., vasárnap

Pizza Krisztától




Ennek a receptnek az az erőssége, hogy gyors és meglehetősen olcsó, a pizzéria áraknál jóval olcsóbban jön ki. Nálunk nagy sláger, van úgy, hogy hetente többször kell készítenem.
Kicsinyke sütő-főző tudománnyal bíró egyének is könnyedén megvalósíthatják és lenyűgözhetik a családtagjaikat, vendégeiket.

A tésztához szükséges alapanyagok, hogy könnyebb legyen a méricskélés 2,5 dl-es bögrével számolva:

- 2 bögre liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag instant (szárított) élesztő
- 2 evőkanál étolaj
- 1 bögre melegvíz

Egy keverőtálba öntjük a 2 bögre lisztet, az 1 teáskanál sót, 2 evőkanál olajat. Ezzel párhuzamosan az 1 bögre melegvízhez hozzáöntjük az instant élesztőt és az 1 teáskanálnyi cukrot, majd összekeverjük a kanál segítségével, majd ezt is beleöntjük a keverőtálba.
A tálban lévő összes dolgot összekeverjük, míg homogén lágy tésztát nem kapunk, ha túl ragacsosnak találjuk, akkor lehet még egy kevéske lisztet hozzárakni.
Ha kész, akkor egy kendővel fedjük le, és 5 percig pihentessük. Ha ráérünk, akkor természetesen lehet tovább, de a tészta nem igényli a hosszas várakozást.
Amíg a tésztánk pihen, addig előkészíthetjük a feltéteket.

Pizzaszósz:
- sűrített paradicsom
- kechup
- oregánó
- bazsalikom

A pizzaszósz összetevőit összekeverjük, én kechupot azért teszek bele, hogy egy kicsit lágyítsa a paradicsomszósz töménységét, általában 1:1 arányt használok. Az oregánó és a bazsalikom ízlés szerint kerül bele. A párom szereti a csípős ízeket, ezért néha egy kis csípős paprikát is teszek bele.

Ha megpihent a pizzatésztánk, akkor már kezdhetjük is az alkotómunkát. Ha rendelkezünk pizzasütő formával, akkor lehet azt használni, ha nem, akkor a hagyományos tepsi is megteszi. Általában én az utóbbit használom. Mindig teszek bele szilikonos sütőpapírt, így a macerás áztatós-vakargatós mosogatástól megkímélem magamat.
Szóval a kész tésztánkat el kell nyújtani, általában én kézben nyújtom addig míg kezelhető, utána belefektetem a tepsibe és kézzel még széthuzogatom a tepsi széléig. Ha vastagabb pizzát szeretnénk, akkor a teljes tésztamennyiséget kell beletenni a hagyományos nagy sütőtepsibe, ha vékonyabbat, akkor elég a tészta fele, simán szét lehet úgy nyújtani, hogy kitöltse a tepsit. Ha marad még tésztánk, akkor természetesen egy másik tepsibe nyújthatjuk és máris nagyobb mennyiség keletkezik. Nálunk ez úgy működik, hogy a párom a vékonyabbat szereti, neki a nagy tepsiben készítem, én viszont vastagabban, így magamnak egy kisebb tepsit használok, amibe a mardék tésztából készítek tésztalapot.
Mikor elnyújtottam a tésztákat, akkor egyenletesen rákenem a pizzaszószt.
Majd következnek a feltétek ízlés szerint. Nálunk általában szeletelt sonka, hagyma, bab, ananász, csípős paprika, esetenként kukorica kerül rá. Természetesen erről mindenki maga dönthet, hogy mit szeretne. Ha felkerültek a feltétek, akkor márcsak a reszelt sajtot kell rászórni és mehet a sütőbe.
A sütőt elő kell melegíteni 200 fokra és nagyjából 15 perc alatt készen van a pizzánk (én alul-felül sütős beállítást használok). Legegyszerűbben úgy ellenőrizhető, hogy ha alákukkantunk a tésztalap alá, ha látszanak rajta  a sülésnyomok, akkor már jó. Persze alkalmazható tűpróba is.



Kiszámoltam, egy sütés 2 személyre nálunk mindenféle feltéttel és hozzávalóval körülbelül 1200,-Ft-ra jön ki. Jó étvágyat hozzá!

U.I. Ha nem fogy el az tészta, akkor folpackkal letakarva a hűtőben 2 napig eláll.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése